FAQs (Hu)

Gyakran Ismételt Kérdések

Keresse meg a válaszokat a kérdéseire.

Miért veszélyesek a levegőben lévő részecskék?

Minél kisebbek, annál veszélyesebbek. A 2.5 mikronnál – a hajszálnál hússzor – kisebb PM2.5 finom részecskék képesek nagyon mélyen behatolni a tüdőbe, a legkisebb részecskék pedig a léghólyagokon keresztül akár a véráramba is bejuthatnak.

Szerencsére nem minden részecske veszélyes. A nagyobbak pl. virágpor, homok és a legtöbb por kellemetlenek és néha allergiát okozhatnak, ám egészségügyi hatásaik korlátozottak.

A részecskék egy nagyon specifikus kategóriája – a 2.5 mikronnál (a hajszálnál hússzor) kisebb PM2.5 nevű finom részecskék – azonban különösen ártalmasak, mert apró méretük miatt képesek nagyon mélyen behatolni a légutakba. Jelentősen hozzájárulnak az asztma és más komoly légúti megbetegedések, köztük a krónikus obstruktív tüdőbetegség kialakulásához, illetve tüdőrák kialakulásához is vezethetnek, még az ilyen részecskéknek kitett nemdohányzóknál is.

Az e részecskék közötti legkisebbek (1 mikron alattiak) képesek a tüdő léghólyagokat a kapillárisoktól elválasztó membránon is áthatolni. Miután bekerülnek a véráramba – ahol sokáig maradnak –, e részecskék vérbetegségeket, sztrókot, súlyos szívbetegségeket és emésztőrendszeri rákot okozhatnak. Várandós nők esetében magzatkárosodáshoz is vezethetnek.